CELLULE DE CHARGE NUMÉRIQUE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

ANALOG VE DİJİTAL YÜK HÜCRESİ KARŞILAŞTIRMASI

Yük hücreleri üzerine gelen kuvveti elektrik sinyaline çeviren sensörlerdir,

Genellikle Çelik veya Alüminyum malzemelerin üzerine yapıştırılan özel gerinim ölçer dirençler Wheatstone Köprüsü şeklinde bir araya getirilir, bu dirençlerdeki değişim analog elektrik sinyali olarak Analog / Digital çeviriciye oradanda dijital olarak mikro işlemciye gönderilir ve bu sayede bağlı bulunan ekranda ağırlık veya kuvvet değerlerini görmüş oluruz.

ANALOG VE DİJİTAL LOAD CELL ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR

Analog Yük hücresi, gerinimden oluşan analog elektrik sinyalini direk olarak bağlı bulunduğu indikatöre gönderir ve indikatörün içerisinde bulunan A/D çevirici tarafından dijitale çevrilerek kullanılabilir hale gelir.

Analog Yük Hücrelerinde kablo uzunluğundan dolayı sinyal kayıpları yaşanabilir.

Dijital Yük hücrelerinde ise gerinimden oluşan analog sinyal hemen yanında bulunan A/D çevriciye ve oradanda yine yük hücresinin içerisinde bulunan mikro işlemciye gönderilir böylece analog sinyal uzak mesafeye taşınmadığı için sinyal kaybı yaşanmaz.

Dijital yük hücrelerinin her biri ayrı ID numarasına sahiptir ve bağlı bulunduğu indikatör tarafından tanınır, birden fazla yük hücresinin kullanıldığı tartım sistemlerinde indikatör, tüm yük hücreleri ile ayrı ayrı haberleşir bu sayede hatalı ölçüm yapan yük hücresi anında tespit edilebilir.

Dijital Yük Hücreleri ve İndikatör arasındaki haberleşme formatı bilgisayarlardaki gibi ikili sayı sistemi kullandığı için veri kaybı yaşanmaz ve daha kararlı çalışırlar. Radyo sinyalleri, Elektromanyetik ortamlar, sıcaklık vs gibi durumlar ölçümü etkileyemezler.

Analog Yük Hücreleri kesintisiz sinyal gönderir, Dijital yük hücreleri ise saniyede binlerce kez data göndererek sürekli kontrol altında tutulur.

Analog Yük Hücreleri ile oluşturulan bir tartım sisteminde (Örnek: Tır Kantarı) köşe ayarları ayrı bir PCB kart üzerinde bulunan potansiyometreler ile yapılması gerekmektedir, Dijital Yük Hücreleri ile kurulan bir sistemde ise harici bir analog bir ayara ihtiyaç duymadan doğrudan indikatör üzerinden yazılımsal olarak yapılabilmektedir.

Dijital Yük Hücreleri kullanılan bir sistemde yük hücrelerinden bir tanesinin arızalanması durumunda indikatör hatalı olanı tespit ederek anında uyarı verir böylece yanlış tartımların önüne geçilir, yenisi ile değiştirildikten sonra tekrardan kalibrasyon yapmaya gerek kalmaz.

DİJİTAL YÜK HÜCRESİNİN AVANTAJLARI

Yüksek seviyeli hata raporlaması ile sürekli kontrol altındadır, herhangi bir hata durumunda anında müdahale edilebilir.

Arızalı olanı yenisi ile değiştirmeniz durumunda tekrardan kalibrasyon yapmaya gerek yoktur.

Yazılımsal yapılan köşe ayarı ile yıllarca sorunsuz kullanılır.

Radyo sinyalleri, Elektromanyetik ortamlar, sıcaklık vs gibi durumlar ölçümü etkileyemezler.

Daha yüksek hassasiyet ve doğruluk, daha az hata yüzdelerine sahiptir.

DİJİTAL YÜK HÜCRESİNİN DEZAVANTAJLARI

Analog Yük Hücrelerine göre biraz daha pahalıdır.

Sadece Dijital yük hücresi üreticisinin üretmiş olduğu indikatörleri kullanabilirsiniz.

Gerekli durumlarda oluşacak servis hizmeti için sadece üretici firma veya yetkili servisinden servis hizmeti almalısınız.

ANALOG YÜK HÜCRESİNİN AVANTAJLARI

Fiyatları oldukça ucuzdur.

İstediğiniz marka ve model indikatör ile birlikte kullanılabilir.

İstediğiniz Tartı firmasından servis hizmeti alabilirsiniz.

ANALOG YÜK HÜCRESİNİN DEZAVANTAJLARI

Arızalandığında farkına varamazsınız ve tartımlarınızın yanlış olmasına sebep verir bu maddi ve manevi zararlara yol açar.

Köşe ayarlarını potansiyometreler yardımı ile manuel yapmanız gerekmektedir ve mekanik parçalardan oluşan potansiyometreler zaman içinde deforme olabilir.

Sistemde kullanılan yük hücrelerinden bir tanesini bile yenisi ile değiştirmeniz durumunda tekrardan kalibrasyon ve doğrulama yapılması gerekmektedir, bu para ve zaman kaybı demektir.

Non-automatic weighing instruments

Non-automatic weighing instruments         Download: certificate 2014/31/EU

Non-automatic weighing instruments

Non-automatic weighing instruments         Download: certificate 2014/31/EU
Start typing to see posts you are looking for.
FERMER
FERMER
error: